Senaste nytt om den ekonomiska krisen (2023)

Alla nyheter om krisvintern Så påverkar det dig Ställ dina frågor

Följ Aftonbladets liverapportering för senaste nytt om det ekonomiska läget.

Här kan du ställa dina ekonomifrågor och följa med i nyhetsflödet.

 • Senaste nytt
 • Elpriset
 • Vanliga frågor
 • Inflationen
 • Styrräntan

EFTERLYSNING: Har du svårt att få ihop ekonomin i krisen? Vi vill berätta om dig som har det tufft nu med höjda matpriser, elpriser och inflation. Hör av dig här!

Aktuellt just nu:

 • Elstödspengarna är den stora snackisen just nu. Men vad har du rätt till? Sparekonomen Sharon Lavie chattade med läsarna och svarade på 40 brännande heta frågor i Plus.
 • I januari kommer den – elräkningen som är mångdubbelt större än nu i december, rapporterar TT. Elbolaget God El har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll.
 • Över 900000 hushåll riskerar retroaktiv hyressmocka. Aftonbladets kartläggning visar att en majoritet av hyresvärdarna ännu inte lämnat in sina bud till årets hyresförhandlingar. I vår Plus-artikel kan du se hela listan.

Fastnålat inlägg

Elpriset höjs i morgon

8 december kl 13.21Nivette Dawod

DELA

Elen blir dyrare i hela landet i morgon, visar siffror från elbörsen Nordpool.

I norra Sverige (elprisområde 1 och 2) hamnar morgondagens spotpris på 3,3 kronor per kilowattimme (kWh). Dagens pris i norra Sverige är 3,0 kronor per kWh.

I södra Sverige blir priset ännu högre.

I elområde 3, där Stockholm och Västra Götaland ingår, och elområde 4, där Skåne ingår, blir spotpriset 4,4 kronor per kWh.

Dagens pris i södra Sverige är 4,2 kronor per kWh.

Senast priset var så högt i elområde 3 var den 30:e augusti, uppger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber.

Senast priset låg på över 4,4 kronor per kWh i elområde 4 var den 2 september.

I priset du som kund betalar tillkommer bland annat skatt, moms och nätavgift.

(Video) UK's £18 bn Mega Project: Will the North be Betrayed Again?

I Aftonbladets tjänst Elguiden kan du följa elpriset timme för timme.

Skriv inlägg

 • Nivette Dawod

  DELA

  Låg risk för elbrist närmaste tiden

  Svenska kraftnät uppger för TT att det just nu är väldigt låg risk för elbrist den närmaste tiden, såvida inget oförutsett händer.

  Detta trots att kallt väder driver upp elförbrukningen och att två av sex kärnkraftsreaktorer står stilla.

  Anledningen är att vi kan importera el från Europa, och snart även ännu mer el från södra Norge, skriver TT.

  Det blir förvisso dyrare el, men det innebär att elen finns där.

  Svenska kraftnät har inte heller satt effektreserven i beredskap, vilket säger något om läget, konstaterar TT.

  Om läget blir mer kritiskt kan Svenska kraftnät begära att det oljeeldade Karlshamnsverket går upp i stabsläge, så att det kan starta med två timmars varsel.

 • Nivette Dawod

  DELA

  Swedbank: Bostadspriserna kommer fortsätta sjunka

  Bostadspriserna kommer vid den första halvan av 2023 att ha sjunkit 20 procent sedan de låg på toppen i februari i år, tror Swedbank i en analys som Dagens Industri skriver om.

  I dag publicerades Svensk Mäklarstatistiks siffror för november månads bopriser. Statistiken visar att priserna fortsatt gick nedåt.

  Skandiamäklarnas vd uppgav att marknaden snart kan vara på väg att vända, eftersom priserna i Storstockholm inte har gått ned i november och Stockholmsområdet oftast vänder först.

  Den bedömningen gör alltså inte Swedbank:

  ”Vi tror att bostadspriserna kommer fortsätta att falla så länge som det finns en osäkerhet kring den framtida nivån på bolåneräntorna”, skriver storbanken i en snabbkommentar, enligt DI.

  Först när Riksbanken förväntas sluta höja styrräntan, någon gång under 2023, kan hushållens köpkraft återhämta sig, uppger Swedbank.

  (Video) Yanis Varoufakis blows the lid on Europe's hidden agenda
 • Nivette Dawod

  DELA

  Regeringens elstödsförslag kritiseras

  Flera punkter i regeringens förslag om elstöd kritiseras av olika remissinstanser efter att remisstiden gick ut i går.

  Svenska kraftnät skriver, enligt Dagens Industri, exempelvis att det är missvisande att regeringen kallar elstödet för ett högkostnadsskydd eftersom det baseras på historisk förbrukning snarare än framtida.

  Myndigheten skriver också att det kan vara svårt att i enskilda fall avgöra vem som är elkonsument och vem som är företag när stödet ska betalas ut.

  Försäkringskassan, som har ansvaret för att betala ut pengarna, uppger att risken är betydande att elnätskunder som saknar svenskt person- eller samordningsnummer, cirka en procent av kunderna, inte får varken beslut om kompensation eller en utbetalning innan förordningen upphör att gälla, skriver TT.

  Man varnar också för att stöd kan komma att betalas ut till exempelvis kriminella element.

  Villaägarnas riksförbund är kritiskt till att norra Sverige blir utan stöd.

 • Gustaf Larsson

  DELA

  Byggnads ställer sig bakom LO-krav

  Byggnads går på LO:s linje om en löneökning på 4,4 procent på ett år plus en låglönesatsning, meddelar fackförbundet i ett pressmeddelande.

  – Det är viktigt att LO-förbunden står enade i årets avtalsrörelse. Vi står inför en exceptionell tid med stor osäkerhet runt både inflation, räntor och levnadskostnader, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

  Sedan tidigare har bland andra Kommunal, Handels och LO:s industrifack ställt sig bakom LO-förslaget. Däremot inte Transports, som tycker att budet är för lågt, enligt TT.

  Senast den 9 december ska alla LO:s 14 förbund ge ett besked i frågan.

  (Video) What was this data??? SHOCKING !!!

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Nedan kan du se hur elpriset förändrats senaste veckan, månaden och året.

Utvecklingen över tid

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det har kostat, under den senaste veckan, månaden och året, där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Myndigheten Svenska kraftnät har tagit fram en modell för stöd till elanvändare i södra Sverige. Den har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, men när utbetalningar kan ske är dock oklart. Det ser inte ut att bli under 2022, i alla fall.

Här kan du läsa mer om varför högkostnadsskyddet för dyra elpriser försenas.

Vad händer med skattesänkningarna på bränsle?

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna kommer i sin budget, som läggs fram den 8 november, att föreslå att energiskatten på bensin och diesel ska sänkas med 80 öre per liter. Det innebär att priset för konsumenter sänks med en krona per liter. Sänkningen träder i kraft 1 januari 2023 om den klubbas igenom.

Här kan du läsa mer om regeringens förslag om att sänka skatten på bensin och diesel.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Samtliga högerpartier gick till val på att reduktionsplikten ska ses över. Så det är inte otänkbart att kravet kommer att minska framöver.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

Läs mer: Så blir din ekonomi med nya budgeten (Plus).

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

 • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
 • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
  Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
 • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
 • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.
Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Krisvintern
(Video) Nya bestämmelser om buller - Hans Pettersson och Fredrik Sjödin, Umeå Universitet

LÄS VIDARE

26 frågor och svar – Cervenka chattade med läsarna
Aftonbladet startar liverapportering om ekonomin
ELGUIDEN
Fem smarta mobiltjänster som hittar billig mat
Stor lista: Så kan hyran höjas för 270000 hushåll
Så mycket dyrare har din frukost blivit i år
Förbered er på ett fattig-Sverige ni inte trodde fanns
Hyresgästföreningen dundrar mot elprisbeskedet

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ja, tack!

Senaste nytt om den ekonomiska krisen (9)

(Video) How Does the Finnish Railway System Differ From Others?

Videos

1. The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy
(VICE)
2. The Real Story of Paris Hilton | This Is Paris Official Documentary
(Paris Hilton)
3. The $25 Billion Largest Mega Project in Switzerland’s History
(Railways Explained)
4. DON'T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population
(Gapminder Foundation)
5. Regionfullmäktige 2022-11-30
(Region Västerbotten)
6. How we can turn the tide on climate | Christiana Figueres and Chris Anderson
(TED)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 02/28/2023

Views: 5709

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.